Charmed és mitológia
Menü
 
Boszorkányság
 
Istenek, istennők
 
Érdekességek
 
Démonok, lények
 
Erők
 
Vudu

Melyik epizódban található: Háziszellemek

 Ebben a részben a lányok egy ördögűzőt hívnak a házba, hogy megtisztítsa azt az ott elpusztult démonok szellemeitől. Az ördügűző azonban ellopja néhány személyes tárgyukat, és ezekkel olyan varázslatot hoz létre, amelytől a boszik saját rögeszméik rabjaivá válnak. Piper éjjel-nappal takarítani kezd, Paige ördögi módon próbálja meg visszaszerezni elvesztett szerelmét, Phoebe pedig bosszút áll egyik riválisán.

Az ördögűző varázslatában nagy szerepet játszott az a három baba, amely a lányokat szimbolizálta, és leginkább a vudu babákra hasonlított. Ennek kapcsán kerestem egy leírást a vudu vallásról.

Vudu

Kevés ennyire koherens és kiismerhetetlen vallás él ma a földön, mint a haiti népének ősvallása. Divat ma ez a szó. Dezodorok, ruha-márkák élnek ezzel a névvel, mégis a legtöbbünk fejében csak ködös képzetek élnek arról, mi is a vudu valójában?

A vudu vallás a világon

 A vudu vallás terjedését nem az aluljárós hittérítők hiánya, vagy a szekta alapító szerencselovagok bátortalansága okozza. Néhány önjelölt mágusnál össze is akadunk vudu kellékekkel, melyek általában nem autentikusak. A terjedésének inkább az a gátja, hogy a fehér európai kultúra teljesen más elveken gondolkodik. A vudunak nincs írott bibliája, de a beavatott papok és papnők évszázadok óta őrzik a titkokat. És Haitin olyan titkok vannak, amiket a haiti ember még magának sem mond el. Rio de Janeiroban Macumba kultuszáról sok amerikai filmben hallhattunk, de több más afrikai eredetű kultusz is van, például Kubában és Dominikán a Santeira, vagy Jamaicán a Procomania. A vudu egyes állítások szerint az ősi atlantiszi mágia egyik torzult válfaja és a dahomeyi királyságból, afrikai rabszolgák útján került át Amerikába, ahol sok afrikai eredetű elemmel keveredett. Többek között keresztény hatással is. A vallás nevét sokféleképpen írják: vodu, vaudoux, vaudou, vouduu, voodoo. Ha Haiti fővárosában, Port-au-Prince utcáin járunk, rögtön észre vesszük a házak falára rajzolt, feslett, tőzött különös jeleket, feliratokat, rajzokat, neveket, alakokat, állatokat, melynek mindnek külön jelentése van. Ezek a legváratlanabb pillanatokban feltűnhetnek. Buszon a nyakban, lakások bejáratán, vagy a minden házban megtalálható házi oltárokon, vagy egy fára akasztva. De nem minden vudu mágikus eszköz ilyen feltűnő.

Az ördög vallása


A katolikusok a vudut az ördög vallásának kiáltották ki és a mai európai közhiedelemben is az ősi vudu kegytárgyak személyesítik meg a fekete mágiát. A fekete kakas, a viaszbáb és társai. A haiti lakosság szinte teljes létszáma gyakorolja a vudu valamilyen formáját. A szigeten tartózkodó egyházak igyekeztek a Papa és baby Doc kormányát gyűlölő népnél saját vallásuk számára tőkét kovácsolni. Elnézőbbé váltak a vudu kegytárgyakkal szemben és hadjáratot indítottak a régi rezsimben működő papok ellen.

Keresztény inkvizíció a XX. század nyolcvanas éveinek közepén:


A vudu papok elleni hajsza másfélezer beavatott lemészárlásával még nem ért véget. 13 vudu pap csak úgy menekülhetett meg, hogy megtagadta vallását és kinyilvánította a kereszténységet. Jéremiben egy katolikus plébános elégette a vudu dobokat és más rituális tárgyakat. A hivatalos haiti egyház ugyan cáfolta, hogy hozzájárulásával végezték volna a keresztény inkvizíciót, de tények igazolják részvételüket. Az öldöklés az egész országra kiterjedt, bár az igazság az, hogy a diktatúrát legalább annyi katolikus, mint vudu hívő támogatta. Az a hír is járta, hogy a titkos vallásháborút az USA tőkeerős egyházai is támogatták.

A vudu eszmeiség


A vudu vallás, de nem csupán az. Összetett eszmeiség, egyfajta gondolkodás. Lényegében egy primitív kígyó-imádat, mely a társadalom minden rétegére kiterjedt. Mágikus, okkultista naturalista vallás és gondolkodásmód. Többnyire csak kívülről láthatjuk, és tudásunk róla tapasztalati alapú, vagy felszínes lehet. Rituáléit beavatott papok, papnők ismerik csak, tudásuk nem eladó, mert a pénz értéke teljesen más ott, mint a világ más területein. Hatalma irigylésre méltó. Nem sok olyan pontja van a földnek, ahol a kilencvenes évek közepén, a lakosság legnagyobb része gondolkodás nélkül elhinné, hogy a kormánynak zombi -zászlóalja van, és hogy varázslattal harcolnak az Amerikai Egyesült Államok elnyomása ellen. Ezeket a halálukból feltámasztott, ezért legyőzhetetlen harcosokat - bár teljes képtelenségnek hangzik, - a Pendragonnak komolyan kellett vennie.

 A vallás és kellékei

 
Az ősi sámánizmus, kábítószer élvezet az állat sőt néha emberáldozat, a babonák és bizonyos keresztény hitből átszivárgott elemek egyesítése. Talán így foglalható össze a vudu ijesztő és egyben misztikus világa. Az Afrika nagy részén már elhalt kígyó - bika mítoszt megőrizték, mely a görög mitológiánál ősibb dzsungelvallásokból ered. A kígyó a láthatatlan lélek, a szexualitás, a fallosz szimbóluma is.

A vudu többistenhiten alapuló vallás. Animista, afro-keresztény elemeket elegyít eksztatikus masszában. Szertartásaikat papok, vagy papnők irányítják. A papok neve lehet: Houngan, papalois, papa loa. A papnőt mambo, vagy mamalois, mama loa néven említik. A templomok szertartásain beavatott résztvevők neve hounsi. Gyakori, hogy az emberekhez nem igazán kedves istenekhez áldoznak, akik lehetnek alakjukra nézve emberiek, állatiak és tárgyiak is. A vudu szertartást a dobok hangja, a rengeteg rum, a vér íze és látványa, a kábítószerek, egy speciális vallási hisztériához vezetnek. A ceremóniák legtöbbje kapcsolatfelvétel az istenséggel, vagy az istenség megjelenítését szolgálja.

Összeállította: Tóth József

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Galéria
 
Játékok
 
Wicca
 
Társoldalam

 
Charmed oldalak
 
Boszi oldalak
 
Látogatók
Indulás: 2004-08-10
 
Linkek-Források
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok